Geproduceerd in eigen huisSpoedlevering in 48 uurAfhalen mogelijk in 24 uur100% tevredenheidsgarantie

Vlaggenweetjes: De olympische vlag

Maandag 26 februari 2018

Na de sluitingsceremonie van de olympische spelen gisteren is de vlam gedoofd en zijn de winterspelen van 2018 officieel afgelopen. Een top prestatie van onze Nederlandse sporters. Met totaal 20 medailles is dat 5 boven verwachting en zijn we op een respectabele 5e plaats geëindigd.

De afgelopen 2 weken is de olympische vlag en logo veel voorbij gekomen, daarom grijpen wij deze gelegenheid graag aan om je even bij te praten over de geschiedenis van de vlag en logo.

De olympische vlag werd officieel door het Internationaal Olympisch Comité ingevoerd in 1914. De vlag was eigenlijk ontworpen voor het twintigjarig jublieum van de Olympische Beweging in Parijs in 1914, maar werd bij die gelegenheid aangenomen als algemene vlag van de beweging. Hoewel de vlag ook na Parijs 1914 verscheidene malen gebruikt is, waren de eerste na-oorlogse spelen, de Olympische Zomerspelen 1920 in Antwerpen de eerste Spelen waar de vlag gehesen werd.

De vlag is ontworpen door Pierre de Coubertin; het is een witte vlag met daarop het in 1913 door hem ontworpen symbool van vijf in elkaar grijpende ringen van verschillende kleuren (blauw, zwart, rood, geel en groen). Het Internationaal Olympisch Comité beweerde ooit dat iedere kleur gekoppeld is aan een specifiek werelddeel. De Coubertin ontkent dit: ze zijn gekozen omdat elke vlag van een land minstens één van deze zes kleuren (wit inbegrepen) bevat. De vijf ringen symboliseren ook passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit.

Trivia

Veel van de oorspronkelijke vlaggen uit 1920 waren na het evenement spoorloos verdwenen. Een daarvan dook ineens weer op in 1997: de Amerikaanse schoonspringer Harry Prieste gaf de vlag drie jaar later officieel terug tijdens de 111e vergadering van het IOC in Sydney. Prieste, toen 103 jaar oud, biechtte op dat hij destijds in de mast was geklommen en de vlag had gestolen, opgejut door een weddenschap met landgenoot en Olympisch zwemkampioen Duke Kanahamoku. De politie had Prieste weliswaar betrapt bij zijn actie, maar Prieste liep te snel voor de Antwerpse agenten. De stad Antwerpen had direct interesse in de vlag, en wilde hem als lokaal Olympisch erfgoed een ereplaats in de stad geven. Via het Olympisch museum in Lausanne kwam de vlag in 2004 terug naar Antwerpen. Sinds 2013, het jaar dat Antwerpen de titel Europese Sporthoofdstad droeg, is de Olympische vlag van 1920 in de entreehal van het stadhuis van Antwerpen te bewonderen. In 2017 is de vlag echter wegens de renovatie van het stadhuis opgeslagen in de collectie van het MAS.

Nieuwsoverzicht

Over Vlaggen.com

Op Vlaggen.com vindt u een groot assortiment internationale en Nederlandse vlaggen, banieren en wimpels. Ook bedrukt u bij ons eenvoudig uw eigen vlag en leveren en plaatsen wij vlaggenmasten. Vlaggen.com is de webshop van Veluwse Vlaggen Industrie, al ruim 60 jaar dé vlaggenspecialist uit Apeldoorn.

Contact opnemen

Veluwse Vlaggen Industrie B.V.
Lage Brink 32
7317 BE Apeldoorn
Nederland

T: 055 - 522 32 08
F: 055 - 521 64 55
E: info@vlaggen.com