Geproduceerd in eigen huisSpoedlevering in 48 uurAfhalen mogelijk in 24 uur100% tevredenheidsgarantie

Koningsdag

Maandag 09 april 2018

Koningsdag, eerder Koninginnendag en daarvoor Prinsessedag, is een jaarlijks nationale feestdag in Nederland ter ere van de koning of koningin. In alle delen van het Koninkrijk zijn de meeste mensen op deze dag vrij van werk en word deze dag gevierd met verschillende vrijmarkten, festivals, en natuurlijk het dragen van oranje kleding. De koning of koningin brengt elk jaar een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land. 2013 was het laatste jaar waarin de feestdag op 30 april gevierd werd als Koninginnedag. Sinds 2014 heet de dag Koningsdag en wordt hij gevierd op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander.

Op deze dag mag er uitgebreid gevlagd worden. Voor het vlaggen in Nederland is er door de Rijksoverheid een officiële vlagprotocol uitgegeven. Voor overheidsgebouwen is dat zelfs verplicht om de Nationale vlag te hijsen. De vlaginstructie geeft regels voor het hijsen en het neerhalen van de vlag, de positie van de vlag, het tijdstip van hijsen en neerhalen en eventueel gebruik van een wimpel.

Vlaggen met een oranje wimpel

Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met een oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd. Er zijn geen voorschriften voor de afmeting van de Nederlandse vlag. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte als 3:2. De officiële kleuren van de Nederlandse vlag zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. De rode kleur moet bovenaan. Het is niet toegestaan versieringen op de vlag aan te brengen.

Let bij meerdere vlaggen op volgorde

Als u twee of meer vlaggen hijst, moeten deze even groot zijn en op gelijke hoogte hangen. De Nederlandse vlag komt in dat geval op de ereplaats: rechts, gerekend met de rug naar de vlaggen. Zijn er drie vlaggen, dan hangt hij in het midden. Als u een provinciale en een gemeentelijke vlag hijst naast de Nederlandse vlag, is de opstelling: gemeentelijke vlag links, Nederlandse vlag midden, provinciale vlag rechts. Voor vlaggen van andere landen geldt dat de eerste letter van de landnamen in de Franse taal de volgorde bepaalt.

Nieuwsoverzicht

Over Vlaggen.com

Op Vlaggen.com vindt u een groot assortiment internationale en Nederlandse vlaggen, banieren en wimpels. Ook bedrukt u bij ons eenvoudig uw eigen vlag en leveren en plaatsen wij vlaggenmasten. Vlaggen.com is de webshop van Veluwse Vlaggen Industrie, al ruim 60 jaar dé vlaggenspecialist uit Apeldoorn.

Contact opnemen

Veluwse Vlaggen Industrie B.V.
Lage Brink 32
7317 BE Apeldoorn
Nederland

T: 055 - 522 32 08
F: 055 - 521 64 55
E: info@vlaggen.com