Andere suggesties…

Tafelvlaggen

Tafelvlag Friesland

6.05
29.0042.00

Vlag Friesland

(3 klantbeoordelingen)
Artikelnummer: v-friesland Categorieën: ,

25.0099.00

Gemakkelijk online bestelt u de vlag van Friesland. Bestel je voor 15:00 uur? Dan word de vlag binnen 3 werkdagen bij u bezorgd. Via onze webshop bestelt de vlag van Friesland bestelt u goedkoop bij Vlaggen.com. We bieden een viertal standaardmaten aan: 70×100 cm, 100×150 cm, 150×225 cm en 200×300 cm. Staat uw gewenste afmeting hier niet tussen? We produceren ook de vlag van Friesland op maat. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@vlaggen.com of 055 522 3208.

Snelle levering in heel Nederland

Beoordeeld met een 9.8 via Google Reviews

Productspecificaties

Over Friesland

Friesland is een provincie gelegen in het noorden van Nederland. De provincie heeft een oppervlakte van 5.748.77 km² en telt 649.957 inwoners. Het grenst in het westen aan de provincie Noord-Holland, in het zuiden aan Drenthe en in het oosten aan Groningen.

Evenals in de provincie Groningen geldt er in Friesland meer dan 1 bestuurstaal. Naast het Nederlands wordt er namelijk ook Fries gesproken.

De hoofdstad van Friesland is Leeuwarden. Enkele andere grote steden zijn bijvoorbeeld: Drachten, Sneek, Heerenveen en Harlingen.

Naam Friesland

Op 1 januari 1997 hebben de Friese Provinciale Staten de naam veranderd van ‘Friesland’ naar ‘Fryslân’. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken besloot vervolgens in november 2004 er op toe te zien dat de officiële naam ook in overheidsstukken consequent wordt gebruikt.

Ontstaan naam Friesland

Er gaan verschillende verhalen rond omtrent de achtergrond van de naam van Friesland. Hieronder enkele bekende theorieën:

 • In de middeleeuwse historie werd aangenomen dat Friesland zijn naam dankt aan de stichter genaamd Friso;
 • In het Oude Goudse Kroniekje (± 1450) wordt verhaalt hoe keizer Valentinianus den Rijn neder quam … inder wilder Neder Sassen lant … ende om dattet soo couden lant is, soo dedent die Romeynen Vrieslant hieten;
 • Een laatste theorie is dat ‘Fries’ oorspronkelijk krulharig volk betekende;

Over de Friese vlag

De vlag van Friesland werd officieel op 9 juli 1957 aangenomen door Gedeputeerde Staten van Friesland. De vlag van Friesland bestaat uit vier kobaltblauwe en drie witte diagonale banen. In de witte banen worden in totaal 7 pompeblêden weergegeven (lijken op hartjes). 2 in de onderste en bovenste baan en 3 in de middelste baan. Pompeblêd is de Friese benaming voor het blad van de gele plomp, de witte waterlelie en de watergentiaan.

De Friese vlag is wellicht de bekendste provincie vlag van Nederland. Dit is natuurlijk voor een groot deel te wijten aan het feit dat de voetbalclub SC Heerenveen haar logo en tenue heeft gewijd aan de vlag van de provincie Friesland.

Daarnaast verwijzen ook vele grote merken uit Friesland naar de vlag. Zo heeft het grote koffiemelk merk de Friesche vlag in haar logo en werd een fles Friese graanjenever van Sonnema voor langere tijd geleverd in een zak die uit de Friese vlag was gemaakt.

Beschrijving vlag Friesland

De vlag wordt in het besluit als volgt beschreven:

“Een vlag van zeven schuine banen van gelijke breedte, afwisselend kobaltblauw en wit. De middellijn van de middelste baan beginnende boven aan de broekzijde en gaande van hoek tot hoek; de witte banen beladen met zeven scharlakenrode plompenbladeren loodrecht op de as van de baan en geplaatst 2:3:2.”

Symboliek van de vlag van Friesland

Volgens de 16e-eeuwse geleerde Suffridus Petruszouden de pompeblêden verwijzen naar de zeven Friese Zeelanden. Deze werden door drie waterstromen van elkaar geschieden. Dit waren min of meer zelfstandige landstreken langs de kust van Alkmaar tot de Wezer, die volgens de overlevering samen tegen de Noormannen hadden gevochten. Er zijn echter vermoedelijk nooit precies zeven van deze bestuurseenheden geweest; het getal zeven heeft dan ook waarschijnlijk de connotatie ‘veel’.

Officiële kleuren vlag Friesland

De officiële kleuren van de Friese vlag zijn als volgt:

Blauw: 300U of C
Wit: opaque
Rood: 032U of C

Vlag van Friesland bestellen

De vlag van Friesland bestel je online op https://www.vlaggen.com/. Wij bieden vlag aan in 4 formaten, namelijk: 70 x 100 cm, 100 x 150 cm, 150 x 225 cm en 200 x 300 cm. Middels de maathulp op onze website beslis je eenvoudig welk formaat vlag jij nodig hebt.

Kom je er niet uit met het bestellen of heb je een andere vraag over de vlag van Friesland, naam dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Afmeting

70 x 100 cm, 100 x 150 cm, 150 x 225 cm, 200 x 300 cm

Aantal stuks in verpakking

1

Diepte vlag in cm

0.1

Feestgelegenheid

Themafeest

Geschikt voor boot

Y

Gewicht

0.115

In de doos

1 vlag

Materiaal

Glanspolyester

Merk

Veluwse Vlaggen Industrie

Vorm

Rechthoek

3 beoordelingen voor Vlag Friesland

 1. H. W. geverifieerde eigenaar |

  H. W. (geverifieerde eigenaar)

  Goede kwaliteit en snel geleverd.

 2. Arjen Wiersma geverifieerde eigenaar |

  Arjen Wiersma (geverifieerde eigenaar)

  Snel geleverd, goede kwaliteit

 3. Anita geverifieerde eigenaar |

  Anita (geverifieerde eigenaar)

  Het was een mooie vlag op de uitvaartkist van mijn Friese vader.

Een beoordeling toevoegen