Over de Achterhoek
De Achterhoek is een streek in de provincie Gelderland. Het gebied wordt ook wel de Graafschap genoemd naar het oude graafschap Zutphen. De streek grenst in het noorden aan het Overijsselse Salland en Twente, in het oosten en zuidoosten aan Duitsland, in het zuidwesten aan de Oude IJssel en in het westen aan de IJssel.
De Achterhoek is qua oppervlakte een half keer zo groot als de nabijgelegen Veluwe: 1496 km². Het gebied kent bijna 400.000 inwoners verdeeld over verschillende gemeentes zoals: Doetinchem, Zutphen, Berkelland, Winterswijk en Lochem.
In de Achterhoek spreekt men met een dialect. Het betreft een variant op het Nedersaksisch: het Achterhoeks. In de volksmond noemen we het ook wel “plat proaten”.
Vlag van de Achterhoek
De vlag van de Achterhoek is natuurlijk een échte streekvlag. De vlag is nooit officieel aangenomen omdat de Achterhoek geen officiële Nederlandse regio is. De vlag is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de Achterhoek. In vrijwel elke straat hangt wel een vlag van de Achterhoek. Hoe dieper je in de Achterhoek zit; hoe meer Achterhoekse vlaggen je zult tegen komen. De reden hiervoor is hoogleraar Joep Leerssen dat de Achterhoek een streek is met een sterke, culturele traditie.
Ontwerper Achterhoekse vlag
De vlag van de Achterhoek is ontworpen naar aanleiding van een prijsvraag welke 475 opleverde. De organisatoren van de prijsvraag waren het welbekende biermerk Grolsch, het jaarlijkse evenement de Zwarte Cross en stichting ‘Pak an’.
Het winnende ontwerp kwam van Paul Heutinck. Paul Heutinck is een creatief vormgever geboren in de Achterhoek. Voor Paul Heutinck stond ten tijde van het ontwerpen een ding vast; het wordt geen oubollig doek met klompen, crossmotors of koeien. Het moest een vlag worden die voor eeuwig gevoerd kon worden.
Symboliek Achterhoek vlag
De ontwerper, Paul Heutinck, vond als boerenzoon (uit Beltrum) dat de vlag wel wat met landbouw te maken moest hebben. Hij herinnerde zich een luchtfoto van de Achterhoek met daarop felgroene pas gemaaide weilanden en kronkelwegen die er doorheen liepen.
Paul Heutinck vond het belangrijk dat het een simpel en herkenbaar ontwerp werd. Daarom analyseerde hij tientallen vlaggen van andere dorpen, steden, gemeenten en provincies en liep daardoor tegen het welbekende Andreaskruis aan uit (bijvoorbeeld) de vlag van Amsterdam.
In eerste instantie was de vlag vormgegeven met een recht kruis. Aangezien in de Achterhoek alles bochtig en krom is koos hij er voor een schuin lopend Andreaskruis te gebruiken. Langs het witte kruis op zie je een donkergroene rand. Het witte kruis moeten wegen voorstellen en de groene rand er langs op zijn bomen. De overige groene vlakken symboliseren weilanden.
Vlag van Achterhoek kopen
De vlag van de Achterhoek bestel je eenvoudig online op onze website. De vlag is beschikbaar in 4 formaten. Je bepaalt de maat heel eenvoudig met onze maathulp. Wanneer je de vlag voor 15:00 besteld op werkdagen; wordt hij binnen 48 uur geproduceerd en geleverd.
Mocht je vragen of opmerkingen hebben over de vlag, dan horen wij dit uiteraard graag. Neem gerust contact op met onze klantenservice.
Henk geverifieerde eigenaar |
Henk (geverifieerde eigenaar) –
L.J Kloppenburg geverifieerde eigenaar |
L.J Kloppenburg (geverifieerde eigenaar) –
Denk goede kwaliteit…voelt goed aan.
R.J.H.Otterloo Otterloo geverifieerde eigenaar |
R.J.H.Otterloo Otterloo (geverifieerde eigenaar) –