Vlaggenprotocol

Vlaggenprotocol Blog

Wanneer kan ik de Nederlandse vlag uithangen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Die beschrijft op welke bijzondere dagen van het jaar vanaf Rijksgebouwen gevlagd moet worden. En op welke manier. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht. 

Regels voor het uithangen van de vlag

Als u de vlag wilt uithangen, mag u dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Wilt u meer weten over het gebruik van de Nederlandse vlag? Of wilt u weten op welke bijzondere dagen het in Nederland gebruikelijk is te vlaggen? Bekijk dan de vlaginstructie.

Vlaginstructie voor Rijksgebouwen

In de algemene vlaginstructie staat op welke speciale dagen de vlag uit moet vanaf Rijksgebouwen. En op welke manier. De minister-president stelt de instructie op. De huidige algemene vlaginstructie is van 2013. Provincies, gemeenten en waterschappen wordt gevraagd de vlaginstructie te volgen. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie als richtlijn volgen. Dit is niet verplicht.

Uitgebreid of beperkt vlaggen vanaf Rijksgebouwen

De vlaginstructie maakt verschil tussen uitgebreid vlaggen en beperkt vlaggen. Bij uitgebreid vlaggen wordt gevlagd vanaf alle gebouwen van de Rijksoverheid. Bij beperkt vlaggen wordt de vlag alleen uitgehangen bij:

Vaste dagen waarop wordt gevlagd

Valt de datum hieronder op een zondag of christelijke feestdag? Dan wordt een dag later gevlagd en gevierd. Een uitzondering geldt voor Koningsdag. Wanneer de verjaardag van koning Willem-Alexander op een zondag valt, vindt de viering ervan een dag eerder plaats.

DatumDagUitgebreid of beperkt vlaggen
31 januariVerjaardag prinses BeatrixBeperkt
27 aprilKoningsdag: verjaardag koning Willem-AlexanderUitgebreid
4 meiDodenherdenking: vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergangUitgebreid
5 meiBevrijdingsdagUitgebreid
17 meiVerjaardag koningin MáximaBeperkt
Laatste zaterdag in juniVeteranendagUitgebreid
15 augustusFormeel einde Tweede WereldoorlogUitgebreid
3e dinsdag in septemberPrinsjesdag (alleen in Den Haag vlaggen)Uitgebreid
7 decemberVerjaardag prinses Catharina-AmaliaBeperkt
15 decemberKoninkrijksdagBeperkt

4 en 5 mei

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei en de Nationale Bevrijdingsdag op 5 mei zijn vaste data waarop gevlagd wordt. Ook als deze op een zondag of christelijke feestdag vallen.

Gebruik oranje wimpel

Alleen op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje mag u vlaggen met de oranje wimpel. Bij de andere leden van het Koninklijk Huis wordt niet met wimpel gevlagd.

Bezoek buitenlandse staatshoofden

Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals geboorte, huwelijk en overlijden, kan een bijzondere vlaginstructie worden afgekondigd. Tijdens officiële bezoeken van buitenlandse staatshoofden wordt de vlag alleen uitgehangen in de plaatsen die worden bezocht.

Vlaggen bij bijzondere gebeurtenissen

Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden, kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeven. De minister-president kan ook een speciale vlaginstructie uitgeven bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.
Chat openen