Keti Koti 2024 komt er weer aan! Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en de Nederlandse Antillen. Deze datum is nu een nationale feestdag in die landen. Ook in Nederland wordt Keti Koti, wat ‘ketenen gebroken’ betekent, in steeds meer steden groots gevierd. Hier is alles wat je moet weten over Keti Koti 2024, van de betekenis tot de activiteiten in het land.
Herdenking van de Afschaffing van Slavernij
Keti Koti wordt elk jaar op 1 juli gevierd, ter herinnering aan de afschaffing van de slavernij door Nederland op die dag in 1863. Hoewel de slavernij toen officieel werd afgeschaft, moesten de tot slaaf gemaakten nog tien jaar doorwerken terwijl hun eigenaren door de overheid werden gecompenseerd. Pas in 1873 mochten zij de plantages definitief verlaten.
Traditionele Viering en Herdenking
Op 1 juli bezoeken veel Surinamers een speciale kerkdienst om het slavernijverleden te herdenken. Daarna vieren ze de vrijheid met festiviteiten in lokale stadsparken en dragen zij traditionele kleding: vrouwen dragen de ‘koto’ rok en de ‘angisa’ hoofddoek. Tijdens de slavernij werd de angisa op verschillende manieren gevouwen om boodschappen over te brengen aan anderen, zoals blijdschap, verdriet of de zoektocht naar een minnaar.
De Betekenis van Keti Koti
Wat betekent Keti Koti? In Suriname staat deze dag ook bekend als de Dag der Vrijheden of ‘Emancipatiedag’. Keti Koti betekent letterlijk ‘ketenen gebroken’. In traditionele kleding vieren Surinamers en Antillianen dat op 1 juli 1863 de ketenen van hun tot slaaf gemaakte voorouders werden verbroken.