De regenboogvlag is deze maand erg populair, en niet zomaar.

Regenboog Vlag

Deze maand is het precies 20 jaar geleden dat het eerste “homohuwelijk” voltrok. Op 1 april 2001 was Nederland het eerste land ter wereld waar het huwelijk werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. 

Ter ere van dit 20 jarig bestaan lichten wij graag de regenboogvlag uit. Deze vlag staat al ruim 40 jaar symbool voor de homobeweging en wordt sindsdien gevoerd bij Gay Prides, uitgehangen aan homobars en talrijke andere bijeenkomsten van de LGBTQ+ community.

San Francisco is de geboorte plaats van de regenboogvlag. 

San Francisco, “the gay capital of the world” zoals de Amerikaanse stad weleens genoemd wordt. In deze stad werd voor het eerst een Gay Freedom Day Parade georganiseerd. Dit was in 1970  destijds met 30 mensen,  8 jaar later was deze parade uitgegroeid tot een evenement waar ruim 240.000 mensen op af kwamen. Op dat moment was het symbool van de homobeweging nog een roze driehoek, ditzelfde symbool verwijst ook naar de onderdrukking tegen homoseksuelen, het werd namelijk in de tweede wereld oorlog gebruikt voor herkenning en zo kregen homoseksuele, verkrachters en pedofielen een roze driehoek op hun kleding. 

Het was hoogtijd om dit symbool te doorbreken, de stadsbestuurder van San Francisco, Harvey Milk , vond dat het tijd werd  voor een nieuw symbool voor de homogemeenschap.

Het brein achter de Regenboogvlag.

De Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco is de man achter de inmiddels zeer beroemde vlag. De vlag moest staan voor diversiteit en een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots. Het ontwerp zou zijn afgeleid van de Flag of the Human Race. Deze vlag werd in de jaren 60 veel gebruikt tijdens demonstraties voor de wereld vrede. Echter bestond deze vlag uit vijf banen; rood, zwart, bruin, geel en wit.

De vlag van Gilbert Baker had acht banen en deze hebben de volgende symbolische betekenis:

  • Roze – Seks
  • Rood – Leven
  • Oranje – Geneeskracht
  • Geel – Zonlicht
  • Groen – Natuur
  • Turkoois – Magie
  • Indigo – Sereenheid
  • Violet – Karakter

En toen waren het er nog maar 6. 

Al een jaar na het ontstaan van de vlag zijn er in het ontwerp 2 banen afgevallen.

In eerste instantie roze, Gilbert Baker had een vlaggenbedrijf benaderd en gevraagd om de vlag in grote aantallen te produceren , echter was Roze voor de producent niet te mengen.Zo werd die uit het ontwerp weg gelaten. 

Vanaf dat moment waren er nog 7 banen over, maar al snel dook het volgende probleem in het ontwerp op. Als de vlag verticaal in de mast zou hangen bleek het midden van de vlag weg te vallen achter de vlaggenmast. 
Hierdoor zijn de kleuren turkoois en indigo gefuseerd tot één volle blauwe baan. Doordat de vlag nu een even aantal strepen heeft kunnen de banen lastiger wegvallen.

Naast de originele regenboog vlag zijn er tegenwoordig meerdere vlaggen die symbool staan voor de LGBTQ+ community. Verschillende geslachten en identiteiten hebben in de loop der jaren hun eigen vlaggen ontwikkeld om zichzelf te kunnen identificeren. Wij benoemen er een aantal waarvan wij ze ook in het assortiment hebben🏳️‍🌈🏳️‍⚧️

Bisexual Pride vlag

Bi Pride Vlag

De Biseksuele vlag is ontworpen door Michael Page. Hij vond dat biseksuele mensen zich niet konden identificeren met de regenboogvlag, hij kwam daarom op een uniek symbool waar de biseksuele community zich mee verbonden voelt. 
Elke kleur staat symbool voor een eigen aantrekkingskracht: 

  • Roze (of magenta) – aantrekkingskracht tot het hetzelfde geslacht.
  • (Royal) blue – aantrekkingskracht tot het tegenovergestelde geslacht.
  • Paars (lavendel) – aantrekkingskracht tot beide geslachten.

Transgender vlag

Transgender Vlaggen

De trangender vlag is ontworpen door Monica Helms in 1999. 
‘Het patroon is zodanig dat het, ongeacht de manier waarop je de vlag houdt, altijd correct zal zijn. Dit symboliseert dat we proberen correctheid te vinden in onze eigen levens.’

  • Blauw: vertegenwoordigt jongens.
  • Roze: vertegenwoordigt meisjes.
  • Wit: vertegenwoordigt mensen die overgaan, geen geslacht hebben of genderneutraal zijn.

Wij wensen iedereen veel vlag plezier toe !

Geef een reactie