Andere suggesties…

Tafelvlaggen

Tafelvlag Belize

6.05

Vlag Belize

Artikelnummer: vlag-belize Categorieën: ,

25.0099.00

Online bestelt u snel de vlag van Belize. Bestel voor 15:00 uur en u ontvangt uw vlag al binnen drie dagen in huis! Bij vlaggen.com bestelt u topkwaliteit vlag van Belize van ijzersterke glanspolyester. Bij onze webshop kiest u gemakkelijk de juiste afmeting voor uw vlag: 70×100 cm, 100×150 cm, 150×225 cm en 200×300 cm. maar wij kunnen de vlag van Belize desgewenst in iedere afmeting en met iedere denkbare opdruk produceren.

Snelle levering in heel Nederland

Beoordeeld met een 9.8 via Google Reviews

Productspecificaties

Het verhaal achter de vlag van Belize

De enige vlaggenfabrikant in Belize had vlak voor de onafhankelijkheid op 21 september 1981 toevallig alleen donkerblauw in huis. Hoewel de laatste Britse kolonie op het Amerikaanse vasteland liever een lichter blauw had gehad, heeft men het maar gelaten voor wat het was. Het blauw is de kleur van Verenigde Volkspartij, die het land naar de onafhankelijkheid leidde. De twee rode banen symboliseren de Verenigde Democratische Partij, die ten tijde van de onafhankelijkheid in de oppositiebanken zat. Rood is hun partijkleur.
De oorsprong van de vlag van Belize gaat terug naar 1950 toen protesten uitbraken tegen de Britse economische politiek. Er werd gezwaaid met lichtblauwe vlaggen met in het midden een witte schijf met het landswapen erop. Die vlag zou over Belize hebben gewapperd voordat de Britten er in 1871 een kroonkolonie van maakten. Het buurland Guatemala, dat een blauw-witte vlag gebruikt, beschouwt Belize als onlosmakelijk deel van het eigen land. In de witte schijf staat het staatswapen met daaromheen een krans met vijftig bladeren. Die vijftig bladeren herinneren aan het jaar ’50, het begin van de emancipatie van Belize. Het wapen weerspiegelt de geschiedenis van het land. Het schild wordt vastgehouden door een creool en een mesties, de twee grootste etnische bevolkingsgroepen. De creool houdt een bijl over zijn schouder, de mesties een peddel. Het zijn de werktuigen die werden gebruikt door de houthakkers. Belize was in de koloniale tijd voor Europa leverancier van mahoniehout. Met de bijlen werden de bomen geveld en met behulp van de peddel werden de boomstammen over de rivier naar de kust geloodst. Achter het wapenschild groeit een boom die het hout symboliseert. In het schild zelf wordt nog twee keer naar het hout verwezen. In de twee velden bovenin het schild staan een peddel, een grote houten hamer, een grote bijl en een zaag. Het zeilschip onderin het wapen herinnert aan de koloniale tijd toen de Europeanen met schepen aankwamen. Op het lint staat de nationale spreuk: ‘Sub umbra floreo’ (Ik bloei in de schaduw).

Afmeting

70x100cm, 100x150cm, 150x225cm, 200x300cm

Continent

Noord-Amerika

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vlag Belize” te beoordelen