Het verhaal achter de vlag van Boeroendi
(Republiek Boeroendi)
De nationale vlag van Boeroendi lijkt te zijn geïnspireerd op de oude vlag van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena. Die had ook een groot diagonaal kruis op de firmavlag staan. Het kleine Middenafrikaanse Boeroendi werd immers in naam van de Verenigde Naties tot 1 juli 1962 door België bestuurd.
Het diagonale kruis in de nationale vlag van Boeroendi heeft geen symbolische betekenis. De witte cirkel in het midden van de vlag ook niet. Die is slechts gecreëerd om daarop de sterren beter tot uitdrukking te brengen. Deze drie zespuntige rode sterren met een groene rand staan voor de lijfspreuk van het land die ook in het staatswapen staat: ‘Unite – Travail – Progress’ (Eenheid, werk en vooruitgang). Ze staan ook voor de drie bevolkingsgroepen van het land: de Hutu, de Tutsi en de Twa.
De witte kleur drukt het verlangen naar vrede uit. Het rood herinnert aan de slachtoffers van de vrijheidsstrijd. Groen symboliseert niet alleen vooruitgang, maar ook de hoop op een betere toekomst.
De twee grootste bevolkingsgroepen van het land, de Tutsi en de Hutu hebben het moeilijk met elkaar. Dat blijkt ook uit de vlaggehistorie van het land. Tijdens de onafhankelijkheidsceremonie werd een vlag gehesen met op de witte cirkel een drum en een sorghumplant. Dat waren de waardigheidstekens van de Hutukoning. Een staatsgreep bracht in 1966 de Tutsi-president Michel Micombero aan de macht. De monarchie werd vervangen door een republiek. Onmiddellijk werden de koninklijke (Hutu) symbolen vervangen door (neutrale) republikeinse.
De Boeroendi’s mogen hun vlag niet uitsteken wanneer ze daar zin in hebben. Dat mag slechts op bepaalde nationale feestdagen. De vlag wordt wel gehesen op openbare gebouwen.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.