Over Suriname
Suriname (officieel: Republiek Suriname) is gelegen aan de noordkust van Zuid-Amerika met Paramaribo als hoofdstad. Suriname was natuurlijk voor lange tijd een kolonie van Nederland. Pas in 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk.
Suriname heeft een oppervlakte van 163.820 km² en grenst aan Brazilië, Guyana en Frans Guyana. Het landschap bestaat voornamelijk uit moerassen, heuvellandschappen en verschillende bergketens. Suriname is voor een groot deel bedekt met tropisch regenwoud. Dit tropische regenwoud wordt doorsneden door een aantal rivieren die vanaf het zuiden naar het noorden lopen.
Vlag van Suriname
De eerste nationale vlag voor Suriname werd in 1959 ontworpen om de mensen te vertegenwoordigen die deel uitmaakten van de diverse bevolking van het land. De vlag bestond destijds uit 5 sterren:
- Zwart voor de Afrikanen;
- Bruin voor de Indianen;
- Geel voor Javaanse en Chinese bevolking;
- Rood voor de Amerikaanse Indianen;
- Wit voor de Europeanen;
De tweede vlag van Suriname was een combinatie van de vlag van Nederland en die van Suriname. Het bestond uit 3 banen; de bovenste en onderste baan bevatte de Nederlandse vlag en de middelste baan is wit met daarin het de vijf sterren zoals hierboven beschreven uit de eerste vlag. Deze vlag werd gebruikt als gouverneursvlag.
Aangezien deze 2 vlaggen nadruk legde op de etnische verschillen tussen de bevolkingsgroepen in plaats van overeenkomsten was er veel kritiek op deze 2 vlaggen. In 1975 werd er door de regering besloten een wedstrijd uit te schrijven. Deze werd gewonnen door Jack Pinas.
Op 25 november 1975, tijdens de onafhankelijk van Suriname, werden de 2 vlaggen vervangen door de huidige en tevens officiële vlag van Suriname. Namelijk een horizontale triband van groen (boven en onder) en rood (dubbele breedte) met grote witte rand met de grote gele vijfpuntige ster gecentreerd op de rode band.
In 1986 werd het volkslied, de vlag en de het nationale wapen officieel aanvaard door de Surinamers. De Surinaamse vlag werd voor het eerst gehesen op de Onafhankelijkheidsdag van Suriname.
Grappig feitje: Schepen zijn wettelijk verplicht om de vlag van Suriname te hijsen wanneer zij een ander land bezoeken. Zo verminderen ze miscommunicatie met andere landen.
Kleuren Surinaamse vlag
De huidige vlag van Suriname bestaat uit de kleuren wit, rood, groen en geel. De groene banden van de vlag symboliseren het rijkdom aan landbouwgrond, de witte band symboliseert de vrijheid van het land en de rode band symboliseert vooruitgang en hoop. De gele ster symboliseert ten slotte de offers die zijn gebracht door de Surinaamse bevolking voor de Surinaamse onafhankelijkheid en de mooie toekomst.
Symboliek Surinaamse vlag
De vijf punten van de gele ster vertegenwoordigen elk een van de etnische groepen die in de voorgaande vlag werden genoemd:
- Oost-Indiërs
- Afrikanen
- Chinezen
- Europeanen
- Indianen
Officiële kleuren
De officiële kleuren van de Surinaamse vlag zijn vastgelegd in Pantone. De officiële kleuren van de vlag zijn:
- Groen: 356C
- Wit: opaque
- Rood: 186C
- Geel: 2116C
Surinaamse vlag kopen
Je koopt de Surinaamse vlag eenvoudig en snel op Vlaggen.com. Wij produceren al 60 jaar onze vlaggen en masten zelf in Apeldoorn. Deze worden binnen 48 uur geproduceerd en geleverd! Met een gemiddelde klantbeoordeling van een 8.7 zijn klanten zeer tevreden over onze dienstverlening.
Benieuwd naar de vlag van Suriname? Bestel hem nu. Wij bieden de vlag aan in 4 formaten, namelijk: 70 x 100, 100 x 150, 150 x 225 en 200 x 300 cm.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.